Menu untuk lunch semalam was requested by SAAK. Asam pedas and bayam goreng. Selalu aku masak asam pedas ikan merah or tenggiri. Tapi pergi pasar pun jam 12 tengah hari, so ikan apa yang ada jer lah. Nasib baik ada ikan siakap manis.
Asam pedas ni SAAKnya favorite. Dan menjadi menu wajib apabila pulang ke kampung halaman SAAK. Sayang punya pasal, kenala aku belajar masak asam pedas ni untuk menjamu suami tercinta. Seriously, it takes years of practice to make this dish a perfectionist. Dan sampai sekarang fail lagi. :)
Alhamdulillah, asam pedas semalam dipuji oleh suami. FIY, SAAK is a good food critics. So to get complement from him is like menang Masterchef.
So here is the recipe, I would like to share with you alls.
Asam Pedas
Bahan:
- ikan/ayam/daging
- 4 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 6 sudu besar cili blend
- 1 sudu teh halba
- 1/2 sudu teh serbuk kunyit
- 2 keping asam keping
- daun kesum
- bendi
- garam
- minyak masak
- 1.5 liter air
Cara masak:
- blend: bawang merah, bawang putih, halia bersama cili kering
- panaskan minyak (dalam 5 sudu besar) - mmg kena banyak
- tumis halba (jangan lama2, nanti hangit lak)
- tumis bahan blend sehingga garing or bertukar color)
- masukkan air dan asam keping
- garam, daun kesum dan bendi
- lastly, dah confident kuah dah sedap, masukkan ikan/ayam/daging
No comments:
Post a Comment